synagoga

Budova synagogy je vystavěna nad obdélným půdorysem s podélnou osou zhruba ve směru východ - západ. K západní stěně budovy byla později přistavěna ustoupená nižší prostora šířkově obdélného půdorysu. Východní stěna synagogy je členěna třemi rovnoměrně rozvrženými okenními osami. Na střední ose je pod korunní římsou prolomen menší kruhový okenní otvor s rovným ostěním. Na obou postranních osách je shodně prolomen úzký vysoký obdélný okenní otvor se segmentovým záklenkem, s rovným ostěním a štukovou šambránou. Okna jsou dřevěná. Při obou nárožích je stěna pojednána sdruženým pilastrem. Stejné sdružené pilastry se nacházejí také v západní stěně. K západní stěně je pak mezi tyto pilastry připojena již zmíněná šířkově obdélná prostora. Západní stěna této přístavby je členěna jedním vodorovným a dvěma svislými lisénovými pásy do celkem šesti obdélných polí. Před prostřední pole v patře je předsazen kovový reliéf rozevřených desek desatera se židovskou hvězdou a textem. Severní stěna je dělena jedním vodorovným a jedním svislým lisénovým pásem do celkem čtyř polí. V přízemí jsou v obou polích prolomeny mírně obdélné okenní otvory s rovným ostěním, v šambráně, okna jsou dřevěná dvoukřídlá dělená do čtyřech tabulek. Rovněž v obou polích patra je po jednom oknu. Okenní otvory jsou obdélné, s rovným ostěním, s šambránou, vlastní okna jsou dřevěná dvoukřídlá dělená do šesti tabulek. Jižní stěna je dělena pouze vodorovným lisénovým pásem do dvou polí nad sebou. Severní stěna synagogy je členěna pěti pilastry do čtyřech stejně širokých polí. Oba nárožní pilastry jsou sdružené. Na ose každého pole je prolomen zcela stejný okenní otvor, obdélný se segmentovým záklenkem, s rovným ostěním a štukovou šambránou. Okno je kovové, okení plocha je dělena do šestnácti tabulek rastru. Na první západní ose je pak prolomen ještě obdélný vchod se segmentovým záklenkem, vymezený kamenným portálem. Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá. Protějšková jižní stěna je pojednána zcela analogicky, tedy se čtyřmi okny, avšak bez vchodu. Celou budovu obíhá korunní profilovaná římsa. Synagoga má valbovou střechu, krytou tvarovaným plechem. Na hřebeni střechy je na východní i západní straně kovový hrot s židovskou hvězdou. Nad sníženou přístavbou při západní stěně je samostatná valba s námětky a s hřebenem probíhajícím těsně pod korunní římsou synagogy.