synagoga

Synagoga vznikla na místě bývalého židovského hřbitova, nahradila svoji dřevěnou předchůdkyni, která zanikla při požáru v roce 1747. Halová stavba synagogy vznikla na obdélném půdorysu a je v hlavním sále, který zabírá většinu stavby, klenutá valenými klenbami mezi pasy. EXTERIÉR: Samostatně stojící stavba má vstupní průčelí o třech okenních osách, bez štítu s nízkou atikou. Fasáda má vápennou omítku bílé barvy se žlutými architektonickými prvky. Stavbu téměř v celé ploše předstupuje rizalit s nárožními lizénami. Horizontální členění průčelí tvoří sokl a profilovaná korunní římsa. Nad římsou se nízký plochý, oblamovaný sokl atiky se dvěma bočními vpadlými poli s hustě použitými konzolami, které nesou jednoduchou vrcholovou římsu. Uprostřed atiky je jednou odstupněný nástavec a na něm kalich s křížem (dnes je budova využívaná jako sbor církve husitské). Uprostřed přízemní části je vstupní portál s polokruhovým záklenkem v profilovaném ostění. Otvor je rámován pilastry na vysokých soklech, které na hlavicích nesou segmentově zalomenou supraportu. Nad ní je okno s polokruhovým záklenkem v profilované šambráně. Okno má parapet a parapetní výplň s reliéfním obdélným zrcadlem. Po boku ostění jsou pilastry nesoucí zalomenou suprafensetru, kopírující v horní části polokruhový záklenek okna. Mezi suprafenestrou a šambránou je klenák s reliéfním štítem. Z obou stran vstupu jsou polokruhově zaklenutá okna s pravoúhlými šambránami s vykrojenými horními rohy a rovnou suprafenestrou, nad kterou je umístěnou oválné zrcadlo, obklopené festonem vavřínových listů. Na průčelí osazena pamětní deska židovským obětem druhé světové války (mramorová s rytým písmem vybarveným černě). INTERIÉR: Klenba haly (valená vždy mezi dvěma pasy) dosedá na pilastry,kolem kterých se oblamuje profilovaná římsa. Okna jsou umístěna vždy uprostřed rovné plochy stěny, kterou vymezuje proti klenbě polokruhový záklenek. Pilastry a plocha stěny jsou bílé, klenba a prostor mezi pilastry omítnutý žlutě. Podlaha s parketami. Do halového prostoru je vložená pozdější kruchta zaklenutá stájovou klenbou na dvou pilířích. Hned vedle vstupu vpravo je točité schodiště s kamennými stupni, vedoucí do patra do místnosti vyhrazené při modlitbách ženám a na kruchtu. Schodiště má původní litinové zábradlí natřené hnědou barvou. Schodištní prostor osvětluje polokruhově zaklenuté okno. Vlevo od vstupu je novodobá adaptace prostor na sociální zařízení. Střecha synagogy je nízká jehlancová.