synagoga

Synagoga se nachází severovýchodně od Mírového náměstí. Budova je součástí východní fronty ulice Ostrovní, kdy z jihu navazuje dům č. p. 126 a na severu je proluka. Synagoga je jednolodní stavba obdélníkového půdorysu se zaoblenými nárožími, kryta sedlovou střechou s pálenými bobrovkami přecházející na východě do valby. Zděná stavba ze smíšeného materiálu je na líci omítaná. Nárožní plochy stavby jsou zaoblené a lemované lizénami, vertikálně je po celém obvodu synagoga členěna soklem a korunní římsou. Západní hlavní uliční štítové průčelí je tříosé, fasáda má bohaté architektonické členění. V přízemí je hlavní vchod, lemovaný přízemním rizalitem. Dvoukřídlé dřevěné dveře s klasovitě kladenými prkny jsou nahoře zakončena do půlkruhu, dveřní otvor má u pat oblouku ozdobné výčnělky. Rizalit zakončuje zvlněná stříška krytá bobrovkami. Po obou stranách vchodu je obdélné okno ve špaletě, zabezpečené vnější mříží. Nad oknem je rovná římsa, nesená dvěma konzolami. V prvním patře nad vstupem je umístěno velké obdélné okno, nahoře zakončené do podobného oblouku jako dveřní otvor. Kolem okna je obdélná šambrána, sahající až pod hlavní římsu. Po stranách jsou podobná okna jako v přízemí, nahoře však mají tvar sedlového portálku a šambránu obdobnou té u středního okna. U obou nároží je pilastr se soklovou patkou a římsovou hlavicí. Profilovaná hlavní římsa je uprostřed vzdutá do půlkruhu, v němž je reliéfní sluncovitý motiv. Pod římsou je na fasádě pás plastických triglyfů s prázdnými plochými metopami. Průčelí vrcholí štítem s konkávními bok a rozeklaným hořejškem. Ve štítu je okno se zdobným orámováním, v prostoru rozeklání se zvedá ještě menší zvlněný štít, v jehož vrcholu je hrotnice s Davidovou hvězdou. Boční podélné severní průčelí (otevřené do proluky mezi synagogou a sousedním domem čp. 123) je členěno pilastry na tři osy. K pravé ose je přiloženo jednoduché schodiště, vedoucí k segmentově zaklenutému vstupu na ženskou galerii. Ve zbývajících dvou osách jsou stejná okna – obdélná, nahoře zakončená do půlkruhového oblouku a lemovaná šambránou. Východní fasádu člení u obou nároží pilastr. Uprostřed ze stěny vystupuje hranolový rizalit (výklenek pro schránku na Tóru), nahoře krytý taškami. Po obou jeho stranách je obdobné okno jako na severní straně, nad rizalitem je okno tvaru čtyřlistu, obklopené šambránou. V okně je vitráž s Davidovou hvězdou. Jižní průčelí je z větší části zakryto sousedním domem.