synagoga

Synagoga je sálové trojlodí, sklenuté čtyřmi poli české klenby na maurských obloucích a šesti osmibokých pilířích s kompozitními hlavicemi. Na východní stěně pod dřevěným krytem původní novorománský aron ha-kodeš (schránka na tóru). Severní průčelí členěno 4 vysokými, půlkruhovitě sklenutými synagogálními okny. Ve východním štítě kruhové okno s dvanácticípou hvězdicí. Okna hlavního sálu zasklena vitrážemi se symbolickými emblémy (1931). Nízká sedlová střecha kryta mosazným plechem. Západní dvoupodlažní přístavba tvoří dominantu celé stavby. Průčelí přesahuje do uliční fronty, přízemí řešeno jako portikus spočívající na pěti čtyřhranných pilířích proti čtyřem původním hlavním vstupům . V 1. podlaží galerie otevřená do hlavního sálu, v 2. podlaží bytové prostory a patrně menší modlitebna. Západní průčelí je členěno pěti a obě užší boční fasády třemi okny v obou podlažích - obdélná vysoká okna galerie jsou zasklena barevnými vitrážemi se symbolickými emblémy ve středu, okna ve 2. podlaží jsou půlkruhovitě ukončená. Vstupní portikus je lemován plochou římsou s biblickým citátem " Mír dalekému a blízkému " v českém a hebrejském znění. Západní přístavba je ukončena po obvodu atikovými obloučkovými štíty, moderně stylizovaným motivem islámské architektury.