synagoga Beth´ha - Midrasch

Jednopatrový zděný omítaný objekt v nárožní poloze je součástí dnes už jediného vcelku dochovaného bloku domů bývalého židovského ghetta. Je postaven na obdélném půdoryse, zastřešen sedlovou střechou krytou pálenou taškou. Delší uliční průčelí má 7 okenních os, obě krajní osy jsou zvýrazněny mělkými rizality, v přízemí rizalitů jsou vstupní portály, z nich pravý je slepý, vyplněný oknem. Fasáda je předělena horizontálně profilovanou kordónovou římsou a podokenní římsou pod velkými okny 1. patra. Rizality jsou lemovány pilastry s korintskými hlavicemi a vertikálními pásy členěnými rustikou, jsou završeny trojúhelníkovými štíty. Okna 1. patra, kde je hlavní sál modlitebny jsou velká obdélná postavená na výšku, se zdivem oddělenými půlkruhově zaklenutými nadsvětlíky. Portály v přízemí mají vejcovcem a listovcem zdobená kamenná ostění s ušima a kapkami a jsou završeny trojúhelníkovými frontony s palmetami v rozích (movité památky rej. č. 012053). Kratší jižní průčelí je řešeno obdobně jako východní fasáda - má tři okenní osy, z nich v levé v přízemí je vstupní pískovcový portál s půlkruhovým zaklenutím završeným klenákem, vpravo do něj jsou jen malá půlkruhová okénka stejného tvaru jako nadsvětlíky v patře. Okna v patře mají stejné půlkruhové nadsvětlíky jako na východní fasádě, okna jsou však zmenšena a prostřední osa je slepá. Fasáda je završena trojúhelníkovým štítem, sníženým oproti štítu sedlové střechy.