sýpka

Sýpka stojí na jižním okraji vesnice po levé straně silnice při výjezdu z obce směrem na Čelinu. Mohutná zděná jednopatrová budova obdélného půdorysu s odsazenými čtvrtkruhově zaoblenými nárožími, orientovaná podélnou osou ve směru ZSZ - VJV, je završena sedlovou střechou krytou pálenými taškami bobrovkami. Z hřebenu střechy vystupovala původně uprostřed nízká hranolová dřevěná větrací vížka s vlastní sedlovou stříškou, věžička však byla při rekonstrukci objektu snesena. Sýpka je zbudována převážně z lomového kamene, pouze ve vyzdívkách záklenků okenních špalet a obou štítů se více uplatňuje cihelný materiál. Obnovené vápenné omítky jsou tónovány odstínem světlého okru, malované tektonické články jsou terakotově červené. Jednoduchá průčelí pročleňuje v horizontálním směru iluzivní cihlově červená mezipatrová pásová římsa a profilovaná mírně vyžlabená římsa korunní, doplněná malovaným vlysovým pásem stejné barevnosti. Současná barevná kompozice exteriéru je věrnou rekonstrukcí původního barokního iluzivního tektonického členění, obnoveného při nedávné opravě podle dochovaných reliktů. Obě podélná průčelí (sev. a jižní) jsou pětiosá, osy jsou rozvrženy v pravidelném rytmu. Sýpková okna tvaru šířkového obdélníka v neprofilovaných kamenných ostěních mají hluboké navenek šikmo se rozvírající segmentově překlenuté špalety. V třetí ose v přízemí obou průčelí jsou prolomeny pravoúhlé vchody. Sev. vchod ze dvora, opažený plochým kamenným ostěním s okrajovou lištou a mělkými uchy, je uzavřen původními dvouvrstvými jednokřídlými dveřmi kombinované svlakové a rámové konstrukce. Vnitřní nosná vrstva dveří je svlaková, vnější rámová vrstva je složena z kosočtverečně kladených širokých prken s profilovanými okraji. Obě vrstvy jsou propojeny kovanými hřeby s dekorativně stylizovanými hlavami do tvaru rozetek. Na lícové straně dveří je kolem zámku přibita tepaná železná přítuha. Štítová průčelí jsou dvouosá s okny stejného tvaru jako na podélných stranách. Nad hlavní římsu vystupují shodně tvarované volutové štíty, zakončené segmentově prohnutou profilovanou římsou, krytou bobrovkami. V dolní části obou štítů jsou prolomena dvě šířkově obdélná okna, výše uprostřed je okno tvaru na výšku postaveného oválu. Ve vrcholu západního štítu je štuková obdélná kartuš se znakem Rytířského řádu křížovníků s červenou hvězdou a letopočtem 1770. Interiér špýcharu je přepažen do tří pater a podkroví, třetí snížené podlaží je vloženo do prostoru půdy. Všechna podlaží mají trámové stropy s prkenným záklopem, prkna záklopu jsou kladena na sraz a spáry kryty lištami. Konstrukci stropů podpírá podélný osový podvlak, nesený trámovými sloupky s esovitě profilovanými sedly (sedla nejsou u všech sloupků). Podlahy jsou prkenné. Jednotlivá podlaží jsou propojena příkrými jednoramennými dřevěnými schodišti. Krov je vaznicový s dvěma mezilehlými a jednou vrcholovou vaznicí. Na vých. průčelí stavby navazuje stodola krytá sedlovou střechou, která zakrývá fasádu i část štítu sýpky. K SZ nároží přiléhá dům se sedlovou střechou, k sev. průčelí jsou připojeny dva menší přístavky s pultovou střechou. Sýpka je součástí bývalého křížovnického hospodářského dvora, ostatní stavby však nejsou památkově chráněny.