sýpka

Bývalá sýpka z doby Hodějovských je situována uprostřed obce Řepice, západním směrem od kostela, poblíž místní komunikace vedoucí do Strakonic. Patrová sýpka tvoří významný urbanistický a architektonický celek v obci. Jedná se o samostatně stojící sýpku sloužící dnes jako sklad proutěného a dřevěného zboží, která je situována na travnatém prostranství ohraničeném komunikacemi. Bývalá patrová podsklepená sýpka se nachází na obdélném půdorysu a je zastřešena sedlovou střechou krytou pálenou krytinou. Sýpka se nachází v klesajícím terénu ve směru SV – JZ. Před SV fasádou je situováno vyrovnávací betonové schodiště s podestou a bez zábradlí. Před SZ fasádou je předsazené cihelné plochostropé zádveří, které bylo původně zastřešeno sedlovou střechou, jejíž otisky se dochovaly na fasádě sýpky. Obvodové zdivo z lomového kamene, vysprávky a záklenky nad okny a dveřmi jsou cihelné. Fasády hladké, bez omítky, bez štukových profilací. Všechna průčelí jsou prolomena patrovými okenními otvory v segmentovém záklenku s rovným parapetem. Okno v dřevěném rámu s mříží. Štítové fasády jsou členěny jsou horizontálně členěny jednoduchou korunní římsou krytou taškami a profilovanou štítovou římsou, která je kryta pálenými taškami. Plocha trojúhelných štítu je prolomena nad korunní římsou dvojicí větracích štěrbinových otvorů a nad štítovou římsou dvěma okenními otvory se segmentovým ukončením. JZ fasáda s vysokými strmými trojúhelnými štíty je v přízemí prolomena dveřním otvorem v kamenném portálu, kde obdélný portál má okosené hrany. Dveře svlakové konstrukce na líci se šikmě kladenými širokými prkny s dřevěnými kolíky. Ostatní fasády jsou v přízemí prolomeny malými okenními otvory s mříží, v různých výškových úrovních. V 60. letech 20. století vyly fasády barevně zvýrazněny se štukovým lemováním kolem oken. Betonové přístupové schodiště o šesti stupních s betonovou podestou je předsazeno před SV fasádu. Schodiště je bez zábradlí. Schodištěm se dostaneme do hlavního vstupního prostoru sýpky.