Technické učiliště

Volně stojící čtyřkřídlá, osově komponovaná budova, založená na půdoryse příčně orientovaného obdélníka s vnitřním nádvořím. Vstupní a obě boční fasády jsou dvoupatrová, nověji přistavěná ústřední část zadního křídla je třípatrová. Vstupní průčelí je 19tiosé (3+5+3+5+3) a rytmizováno je třemi mělkými trojosými rizality. Boční průčelí jsou 14tiosá (3+5+3+3). Krajní tři osy při hlavním průčelí jsou akcentovány mělkým rizalitem, který se po pěti osách opakuje i na jejich zadní části. Na všech průčelích je použito stejné architektonické tvarosloví. Bohatší dekorací je akcentován pouze ústřední rizalit hlavní fasády, v jehož centrální ose je prolomen široký vjezd se segmentovým záklenkem a v obou bočních osách užší vstupní otvory. Nad vstupy je v celé šířce rizalitu na bohatě dekorovaných konzolách (vegetabilní úponky, perlovec, voluty, palmety) vyzdvižen balkonek s prolamovaným parapetem. Rizalit, jehož plocha je lemována lizénami s vpadlými dříky a rozetami, je završen atikovou nadstavbou s bohatou sochařskou dekorací, kterou tvoří korunovaná kartuš se zemským znakem, přidržovaná dvěma chiméry. Na okrajích atiky jsou osazeny alegorické sochy Vědy (nalevo; žena na s knihou, sovou, glóbem a sochou žehnajícího Krista) a Průmyslu (napravo; žena se svitkem a nářadím). Ostatní rizality mají armovaná nároží, zvýšené přízemí je členěno v omítce provedenou hladkou pásovou bosáží a jeho okna mají šambrány z plastických bos. Všechna patra jsou prolamována obdélnými okny. Přízemí je od horních dvou pater odděleno kordonovou římsou. Okna s dekorativními suprafenestrami, které tvoří rovná nadokenní římsa na konzolách a štuková dekorativní výplň, dosedají na rovné parapetní římsy, které jsou u oken prvního patra spojeny v souvislou kordonovou římsu a na úrovni druhého patra dosedají na polygonální konzoly. Plochy parapetů oken prvního patra zdobí dekoratovní výplň. Fasáda je završena pásem podstřešního kladí s vyloženou korunní římsou na sdružených dekorativních konzolách. Vlys zdobí štukové vegetabilní výplně. Zadní průčelí je 19tiosé (3+3+7+3+3) s ústředním mělkým 13tiosým rizalitem, jehož střední část je v šířce 7 os akcentována dalším rizalitem. Krajní trojosy mají stejné formální prvky jako ostatní fasády, zatímco ústřední třípatrové těleso má odlišné klasicizující členění. Patra jsou oddělována římsami, resp. pásy kladí, přízemí je bosováno a nároží mají hladkou armaturu. Okna jsou obdélná, v přízemí s klenáky, u druhého patra ústředního rizalitu se segmentovým záklenkem. Tím je završen také vysoký vstupní otvor na ústřední ose. Okna se střídají se sdruženými pilastry, které v prvním patře sestávají z hladkých bos a ve druhém patře mají volutové hlavice. Plochu meziokenních pilířů třetího patra zdobí dvojice lizén. Na ně dosedá kladí s triglyfy a obdélnými štukovými kartušemi s dekorativním rámem. Vyložená korunní římsa spočívá na konzolách. Prostor nádvoří je ovládán ústředními rizality obou hlavních křídel. Fasády jsou řešeny jednotně, za použití jednodušších architekonických článků (římsy, šambrány, hladká pásová bosáž apod.). Střecha je valbová. Dispozičně se jedná o dvoutrakt s chodbami vedenými na nádvorní straně a s monumentálně řešeným trojlodním vstupním vestibulem, ke kterému přiléhá trojramenné schodiště. Jednotlivá pole klenby vestibulu nesou čtyřboké pilíře, při kterých jsou osazena alegorická sousoší Chemie a Fyziky a Matematiky a Mechaniky. Zadní křídlo má vlastní schodiště.