těžní věž typu Walsum

Příhradová těžní věž s oboustranným vedením lan, označovaná jako typ Walsum. Stolice těžní věže, která vynáší dvě plošiny lanovnic nad sebou, je tvořena osmi kolmými podpěrami bez šikmých vzpěr. Statickou funkci šikmých vzpěr nahrazuje umístění těžních strojů proti sobě a jejich vzájemné vyvažování. Na obou plošinách lanovnic jsou umístěny dvojice lanovnicových kotoučů v uspořádání za sebou. Výška věže je 48m. Již nestojící jámová budova, zrušená v r. 2012 byla pravidelným kompaktním obdélným objektem z ocelového skeletu s cihelnou vyzdívkou a plochou střechou, ve kterém jsou umístěny obě strojovny, náraží a navazující oběh vozů. Ve strojovnách byly umístěny elektrické těžní stroje (systém Koepe) s rotačními měniči (systém Ward-Leonard). Jedná se o jedinou postavenou a dochovanou těžní věž typu Walsum v ČR. Typ konstrukce je pojmenován podle dolu Walsum, postaveného v Porúří v 30. letech 20. století. Spolu s jámovou budovou, strojovnami a oběhem vozů představovala kvalitní prostorové a architektonické řešení přestavby a modernizace hlubinného kamenouhelného dolu, které byly v ostravsko-karvinském revíru prováděny v 50. – 60. letech 20. století. V případě dolu Austria / Barbora se jednalo o zdařilý kontrast moderní technické architektury nové vtažné jámy a mimořádné architektury z režného zdiva s velkoplošnými elipticky zaklenutými okny, charakterizujícími původní důl z počátku 20. století. Dnes solitérní ocelová konstrukce v opozici s historickou částí areálu. Byla opravena a natřena v r. 2015. Objekt bez využití, areál oplocen a střežen.