Thonetova vila

Původně samostatně stojící objekt s nepravidelným čtvercovým půdorysem je umístěn v parkové části továrního areálu. Je patrový s dalšími obytnými prostory v mansardě. Jeho základní hmota je členěna rizality jižního nárožní a ve středové ose západní fasády, oba pak vrcholí volutovými štíty. Jižní průčelí je tak architektonicky členěno na dvě části – boční rizalit a samostatně symetricky koncipovanou pětiosou část fasády. V přízemí jsou zde situovány dva vstupy, vždy v jejich ose. Hlavní je zvýrazněn přístřeškem s bohatě zdobnými kovanými konzolami. Dveře dřevěné dvoukřídlé s kovanými mřížemi. Fasády členěny parapetní, korunní i výraznou průběžnou patrovou římsou. Zbývající plochy hladké. Fasádní nátěr monochromní okrové barvy. Okna novodobá obdélná čtyřtabulová. Zastřešení provedeno mansardou krytou bobrovkou v přirozené barvě páleného střepu. Podkroví prosvětleno řadou vikýřů s okny s půlkruhovým zaklenutím. Interiér řešen jako centrální s velkorysým schodišťovým prostorem s boční otevřenou galerií, shora prosvětleným závěsným skleněným podhledem. Schodiště tříramenné dřevěné. Zábradlí z ohýbaných dřevěných profilů. Vnitřní dveře částečně původní s dřevěnými profilovanými křídly a obložkami. Místy dochované dřevěné obložení stěn. Hlavní sály se štukovou výzdobou stropů. Sklep částečně klenutý. Boční schodiště jednoramenné s původními zdobnými litinovými madly.