tovární hala I.

Tovární hala I. je třípatrová zděná omítnutá budova na protáhlém obdélném půdorysu. Skládá se ze dvou v ose na sebe navazujících částí, z nichž každá má odlišné architektonické ztvárnění. Jihozápadní fasádu tak tvoří dva úseky – osmiosý (pravá část budovy, stojíc čelem k jihozápadnímu průčelí) a čtrnáctiosý (levá část budovy). Osmiosá část má ve svém středu - v šíři dvou okenních os - otvor průjezdu, nahoře zakončený do segmentového oblouku a lemovaný šambránou. Ve všech zbývajících osách všech podlaží jsou okna – dvojitá dvoukřídlá, s poutcem oddělenou horní částí a s křídly, členěnými tenkou vodorovnou příčlí v polovině. Okna mají různé orámování – v přízemí a prvním patře je profilovaná šambrána s nadokenní římsou, pod níž je obdélné, na šířku orientované pole, v druhém a třetím patře je šambrána jednodušší. Vodorovně průčelí člení průběžné mezipatrové a podokenní římsy - chybí mezi druhým a třetím patrem, kde je fasáda v šíři okna zdobená vždy třemi vystupujícími čtverci vedle sebe. Okna ve třetím patře mají v dolní části vnější mříž, tvořenou horním a dolním silnějším vodorovným prutem a pěti pruty svislými. Čtrnáctiosá levá část budovy má okenní otvory obdélné, nahoře tvarované do mírného segmentového oblouku. Pod okny je parapetní římsa, nad okny segmentový záklenek z režných cihel. Skleněná výplň je situována v líci, rozdělená je do čtyř úrovní po třech tabulkách nad sebou (výjimkou jsou novodobá obdélná okna v přízemí a okna v osách prvního patra první až třetí zprava, která jsou stejná, jako okna v osmiosém úseku budovy – orámování je však shodné s okny segmentovými). Vodorovným členícím prvkem je mezipatrová římsa, která je pouze nad přízemím. Severovýchodní fasáda je obdobná, jako její jihozápadní protějšek – pouze v ose jedenácté zprava jsou okna nižší, jen tříúrovňová. Budova má nízkou sedlovou střechu. Poznámky: popis odpovídá stavu v březnu 2005. Na budovu tovární haly I. se napojují na obou koncích další stavby – ty na severozápadě nejsou kulturní památkou, na jihovýchodě je připojená tovární hala II., která kulturní památkou je.