Třešňový Újezdec

Třešňový Újezdec leží na okraji lhenické kotliny, v mírném svahu pod vrchem Buglatou, ca 3 km jižně od Lhenic. Okolo roku 1300 je ves uvedena jako majetek kláštera ve Zlaté Koruně. Ves se rozkládá převážně na východním břehu potoka Struhynky, tvoří zde nepravidelnou lichoběžníkovou náves. Vzhledem k vhodnému klimatu zde byly bohaté usedlosti, což se projevilo jejich výstavností. Naopak hlavní cesty se vsi vyhýbají, takže se zástavba dochovala v takřka neporušené urbanistické struktuře. Usedlosti pocházející hlavně z druhé poloviny 19. století jsou jednak patrové v podélné orientaci, typické pro podhůří Blanského lesa a východní Šumavy, dále jsou zde přízemní usedlosti štítově orientované, uzavřené ohradními zdmi s vjezdovými branami a brankami, s bohatou štukovou výzdobou s volutami, pilastry, motivy božího oka apod.