Tukleky

Tukleky se nachází ca 9 km severně od Písku, v mírně zvlněné otevřené krajině na pláni mezi řekami Vltavou a Otavou. První zmínka pochází již z roku 1268. Raně středověký původ obce je patrný v půdorysu zástavby, usedlosti jsou seskupeny okolo svažité, nepravidelně trojúhelné návsi. Ve středu návsi je rybníček a neorománská kaplička. Většina zástavby pochází z 19. století, převládající vzhled je klasicistní. Můžeme zde uvést usedlost čp. 4 s mohutným patrovým obytným stavením s klasicistním průčelím, jehož nejvýraznějším znakem jsou dva půlkruhově vypjaté oblouky fabionové římsy, což je na Písecku typickým motivem lidové klasicistní architektury. Dochovaly se i objekty starší stavební etapy, např. archaicky vyhlížející sýpka při čp. 19. Některé další usedlosti jsou zdobeny štukovým dekorem, většinou rámováním otvorů, nárožní bosáží a výjimečně i celkovým pojetím fasády včetně pilastrů a mezilehlých polí.