tvrz

Budova tvrze se nachází na SZ okraji obce, v čele hospodářského dvora (čp. 1). Terén se zde poměrně značně svažuje k J, takže celá S polovina přízemí budovy je částečně zapuštěna. Zdivo lomové, místy smíšené. Patrová stavba má výrazně protáhlý obdélný půdorys, orientovaný ve směru S-J, k jehož východnímu, dvornímu průčelí se pojí osový rizalit. Úseku východního průčelí S od rizalitu předstupuje přízemní chodba, nad níž je v patře umístěna pavlač. Budova je opatřena vesměs jednotnými, v líci osazenými okny. Fasády jsou hladké, jen na nárožích rizalitu, který je navíc opatřen profilovanou podstřešní římsou, se uplatňují ve zdivu provedené liseny. Vnější omítky jsou nejednotného původu: Celou S stranu a V průčelí severně od rizalitu v rozsahu 1. patra pokrývá náročně koncipované sgrafito (místy překryté několika vrstvami omítek), v němž se střídají tzv. psaníčka s různými geometrickými obrazci. Stopy sgrafita se však neobjevují na rizalitu ani na J části budovy. Na Z průčelí (v jeho J polovině) se naproti tomu objevuje pod cementovou omítkou spodní vrstva omítky s hrubým povrchem, na níž je provedeno iluzivní kvádrování - tato úprava je pozdně středověká či renesanční. Východní průčelí stejné části budovy naproti tomu vykazuje spodní žlutou vrstvu s červenými obdélníky. Vývoj dispozice domu je v mnoha směrech nejasný, současnou podobu jí udala především klasicistní přestavba. Budova je opatřena valbovou střechou krytou bobrovkami. Předmětem ochrany je tvrz na parc. č. 151/1.