tvrz, archeologické stopy

Mezi obcí Srbce a Pěšice, na další ostrožně východně od ostrožny Kusé hory, se nachází výrazné opevnění, tvořené dvojicí příkopů a valů. Příčně přetínají v ose východ-západ opukovou zalesněnou ostrožnu nad Řepnickým potokem, jihozápadně od obce Pěšice. Vnější val tvořící jižní okraj hradiště je nižší a na východní straně nedokončený. Délka tohoto valu je 112 metrů, výška dosahuje 1 metr a šířka okolo 8 metrů. Příkop před valem je obdobně široký, s největší hloubkou do 1,5 metru. K r. 2006 se toto opevnění nacházelo ve smrkovém lese. O 160 metrů severněji se nachází druhý val s příkopem, který je v terénu daleko výraznější a celkově mohutnější. tvoří vnitřní část opevnění v délce 135 metrů. Výška valu i hloubka příkopu je přes dva metry, šířka od 6 do 8 metrů. Při obou krajích opevnění procházejí valem lesní cesty, které dále pokračují po strmých okrajích zalesněných svahů ostrožny. Vymezený obvod plošiny zaujímá rozlohu asi 3 hektary a je celý pokrytý lesem různého stáří. (V r. 2000 byla nově zalesněna část vnitřního opevnění a severovýchodního svahu ostrožny). Severní okraj postupně klesající hradištní plochy nebyl dosud přesně vymezen.