tvrz Bohuslavice

Lokalita se nachází na mírně stoupajícím hřebenu jižně od farního kostela a představuje reliéf sídla, jehož pojmenování v pramenech kolísá mezi tvrzí a hradem. Lokalita zaujímá výhodnou polohu při starém místním přechodu přes Chřiby. Hrad vedle sídelní funkce tedy mohl sloužit jako strážní bod, jehož význam dokládá existence mýta. K obdélníkové plošině (28x7,5 m) jádra hradu se na bocích připojují dvě o něco snížené plochy; na východě úzký parkán, na západě až 15 m široké nádvoří, na jehož povrchu jsou prohlubně naznačují existenci nějakých stavení. Nevíme, zda byl bohuslavický objekt zděný, neboť na povrch nevystupují žádné zbytky či náznaky zdiva. Při zděném provedení by stál na nejvyšším místě zřejmě dlouhý palác - hlavní budova hradu. Kolem centrálního pahorku obíhá příkop a val a dalším příkopem na jihu a východě prochází úvozová cesta. Úzký a dlouhý jazyk předhradí, který vybíhá z okružního valu směrem ke kostelu lemuje ze tří stran rovněž příkop a další val, narušený však těžbou hornin.