tvrz Rybnov

Lokalita se nachází v intravilánu obce na pískovcové plošině, jejíž okraj tvoří skalní stěny na západě strmě klesající k Holanskému rybníku a na severní straně do dvora usedlosti. Na jižní a východní straně je lokalita opevněna masivním příkopem vytesaným ve skále, jenž byl druhotně prohlouben a využit jako odtokový kanál. Horní partie skály na vnitřní straně příkopu byly přisekány šikmo do tvaru hrany, která je místy doplněna o zdivo původní hradby. Skála byla druhotně využita k hloubení sklepů a nelze tak rozlišit středověké zásahy od novověkých. Z vnitřního jádra lokality se v podstatě nic nedochovalo, můžeme se pouze domnívat, že bylo původně dvojdílné. Od počátku 19. století zde probíhaly intenzivní úpravy, které způsobily podstatný zánik lokality.