tvrz, zřícenina a archeologické stopy

Tvrz umístěna ve východní části vsi, na nevýrazném terénním výběžku nad strání, na levém břehu potoka zv. Zlatotok. Jedná se o gotickou věžovou tvrz, postavenou zřejmě již před rokem 1365, která byla v 15. a 16. století posturpně rozšiřována - odtud její členitý půdorys. Jednotlivé stavební etapy jsou na stavbě dobře patrné. Dnes je tvrz většinou jednopatrová a podsklepená, zčásti jsou dochována i zbytky vápenných přírodních omítek. Vlastní popis tvrze je od L. Svobody z roku 1984. Interiéry : Sklepy : pod jižní polovinou obdélná prostora, přístupná schodištěm a vstupem s cihelným segmentovým záklenkem ze západního průčelí. Sklenuta valeně s otisky bednění ze širokých prken. Pod severní prostorou příčně položená obdélná polozasypaná prostora, nyní bez stropu. při severní části východního rpůčelí téměř zasypané čelo sklepní místnosti s valenou klenbou. Přízemí: v jižní části valeně klenutý prostor s hliněnou podlahou, v jižní stěně při zemi velký nízký segmentový výklenek, západní stěna opravena betonovou zálivkou. V severní části vysoká, valeně klenutá prostora, v jižní a severní stěně půlkruhově zaklenuté výklenky s nepravidelnými vylámanými kavernami, ve východní stěně zaklenutý prostup do valeně klenuté chodbičky. 1. patro : v jižní části betonová terasa s torzem jižní obvodové stěna, v severní stěně segmentově zaklenutý prostup. V severní části valená klenba též s betonovu mazaninou na podlaze, v severní stěně velký půlkruhově zaklenutý výklenek. Exteriéry : Jižní průčelí : téměř bez omítek, členěné vpravo velkou půlkruhovou nikou, v níž vložen stejně zaklenutý vstup J místnosti. Zdivo převážně zakončeno nad přízemím, pouze nad vstupem široký pilíř zdiva. Západní průčelí : pravá část přízemí s novodobě upraveným hrotitým okénkem s ven rozevřenými špaletami, pod ním vstup do sklepa. Levá, patrová část průčelní stěny odbourána - chybějící stěna otvírá průhled do inteirérů. Severní průčelí : patrové s neurovnaným ukončení koruny zdiva. Vpravo kosý opěrák s větším zbytkem omítky. Přízemí bez otvorů, v patře dva otvory se segmentovými záklenky. Západní průčelí : pravá část patrová, s předstupující silně novodobě upravenou přízemní zdí, vytvářející chodbičku (viz. interiér). Vpravo dole zbytek valené klenby sklepa. Zdivo patra s většími zbytky omítky navazující zdi při levém nároží, okno v novodobé dozdívce hrotié, s ven se rozevírajícími špaletami. V levé přízemí části okno v novodobé zazdívce se stlačeným betonovým záklenkem i betonovým parapetem. Při levém nároží zbytek vybíhající zdi, upravený na opěrák.