tvrziště

První písemná zmínka o Radonicích pochází z roku 1397, na počátku 15. století byla ves připojena k třeboňskému panství. Existence feudálního sídla není písemně doložena. Tvrziště je situováno na J okraj historického jádra vsi, kde patrně uzavíralo J stranu návsi. Skládá se z centrálního pahorku obklopeného širokým příkopem a vnějším valem. Středový pahorek nepravidelně kruhovitého tvaru o průměru 20 m má rovné nečleněné temeno beze stop reliktů staveb. Pahorek je obklopen příkopem s plochým dnem, který je široký 10 - 15 m a hluboký až 2,5 m. Výškový rozdíl mezi dnem příkopu a korunou valu činí na Z straně tvrziště 4 m. Charakter příkopu naznačuje, že byl původně vodní. Vzhledem k poloze tvrze na mírném S svahu, bylo opevnění doplněno na Z, S a V straně vnějším valem, který zde částečně nahrazoval vnější stěnu příkopu. Tento val, jehož větší část byla v minulosti rozvezena, je zachován na JZ straně tvrziště do výše 1,5 m, na V straně je vysoký max. 1 m. Průměr celého areálu tvrziště je 65 m. Původní přístup do tvrze lze předpokládat směrem do vesnice na dnes již zničené S straně lokality. Archeologické výzkumy a nálezy Výzkum blíže neurčitelného rozsahu prováděl na tvrzišti ve 20. letech 20. století F. Švinger. Z nálezů se dochovalo větší množství zlomků keramiky uložené ve vltavotýnském muzeu, které kladou vznik tvrze na konec 13. století, zánikový horizont spadá na počátek 15. století. Uložení nálezů Městské muzeum v Týně nad Vltavou (i.č. 7139-7168, 7178, 7180-7230)