usedlost

Venkovská usedlost čp. 22 se nachází v historické zástvabě obce, na návsi a tvoří cenný urbanistický a architektonický prvek v obci. Uzavřený areál venkovské usedlosti je tvořen vstupní bránou, na niž navazuje předsazené přízemní obytné stavení podélně orientované vzhledem k ulici. Špýchar na bránu z druhé strany nenavazuje, je v mírném odstupu. Špýchar je orientován kolmo k ulici zdobným štítem, ve dvoře na něj plynule navazuje objekt stájí. Areál ukončuje v příčném směru stodola, na niž navazuji v podélném směru sousední objekty, čímž je dvůr téměř uzavřen. Uvnitř dvora se přistavuje k obytné budově přízemní objekt na místě objektu, jenž je zakreslen ve snímku pozemkové mapy. O jeho podobě či stáří není dochovaná dokumentace. Přístavek stodoly a nová přístvba obytného domu je bez památkové ochrany.