usedlost

Usedlost s půdorysem ve tvaru písmene L, která se nachází na levé straně údolí nad tokem potoka téměř ve středu obce. Podélně orientovaná obytná část je tvořena dvěma samostatně budovanými objekty. Levá starší část je zděná převážně z nepálených cihel, sokl je proveden z kamene. Pravá novější část je již vybudována z cihel pálených. Střecha včetně krovu zřejmě vznikla již pro obě části společně. Stávající krytina je tvořena pálenými taškami. V levé části se dochovala jednoduchá dvoukřídlá okna se světlíkem, v pravé jsou novější kastlová trojdílná okna se světlíkem. Vstup z ulice je řešen z levé části, kde se dodnes dochovaly dveře s bohatě zdobenou rámovou konstrukcí a nízkým světlíkem. Dispozice interiéru prošla pouze minimálními úpravami. Ve všech místnostech se dochovaly trámové stropy. Ve světnici starší části se dochovala sloupová kachlová kamna s troubou. Kamna jsou propojena s černou kuchyní ve vedlejší místnosti, odkud je také řešeno přikládání. Na obytnou část ve dvoře navazuje hospodářské křídlo. Zdivo hospodářské části je smíšené, objevuje se jak kámen, tak nepálené i pálené cihly. Střecha je sedlová s krytinou z několika druhů pálených tašek. Přímo na obytnou část navazuje zastřešený prostor, který je z jedné strany otevřený do dvora. Dále navazuje trojice chlévů se samostatnými vstupy. V části chlévu se dochovaly zděné žlaby. Na část s chlévy navazuje stavba suchého záchodu. Hospodářské křídlo uzavírá kůlna s dřevěnými vraty. V blízkosti je umístěna studna.