usedlost

Areál venkovské usedlosti čp. 2 v Křtěticích se nachází na území vesnické památkové zóny Křtětice a tvoří podstatnou část jižní strany návsi. Jedná se o tradiční venkovskou usedlost s přízemními budovami z pol. 19. století, která je tvořena obytným stavením, navazujícími chlévy a kolnou, stodolou v závěru dvora a přilehlým dvorem s částečně dochovanou ohradní zdí do návsi. Severní strana dvora je ohraničena novým plotem s vraty, na které se nevztahuje památková ochrana. Ve dvoře se nacházejí přístavky a plechová garáž bez památkové ochrany. Usedlost je ve špatném stavebně-technickém stavu - budovy chátrají, jsou narušeny staticky, některé střechy jsou propadlé a historické konstrukce dožívají.