usedlost

Venkovská usedlost čp. 64 s památkově chráněnou vjezdovou bránou se nachází uprostřed obce Oslov, severně od kostela sv. Linharta a vjezdová brána se otevírá k jihu, k hlavní silnici směr Písek – Zvíkov. Vjezdová brána s polokruhovým obloukem je ukončena profilovanou římsou, která je uprostřed segmentově vyklenuta. Vjezdová brána s polokruhovým obloukem je ukončena profilovanou římsou která je uprostřed segmentově vyklenuta. Profilovaná římsa je kryta pálenou bobrovkovou krytinou. Nad římsou se zvedá dvoudílný volutový vykrajovaný štít, který je horizontálně členěn přímou profilovanou římsou na spodní část a na horní nástavec. Spodní část má volutová křídla a horní pozoruhodný nástavec je konvexkonkávně zvlněný, s dvojicí nejvyšších obloučků mezi nimiž je prohnutý oblouček. Koruna štítu kryta taškami. Polokruhový oblouk vjezdu je zdůrazněn štukovým lemováním, s vrcholovým klenákem a s postraními neprofilovanými klenáky, které jsou v patě oblouku. Lemování oblouku přechází v postraní pilastry a v nárožích vjezdové brány jsou rovněž pilastry. Pilastry nesou profilovanou římsu. Dvoukřídlá vrata v točnicích jsou v horní polovině laťová. V levé polovině jsou umístěna vstupní vrátka.