usedlost

Venkovská usedlost čp. 15 se nachází ve středu obce Modlešovice, na návsi, jejíž tvoří její JV část. Do návsi je usedlost orientována patrovým domem s křídlovým štítem a s kolmo napojeným obytným křídlem s průjezdem. Venkovská usedlost na Areál usedlosti stojí na užším podélném pozemku s velkoryse vystavěnou obytnou třípodlažní budovou, s ozdobným patrovým štítem a dalším obytným traktem nad bočním vjezdem do areálu. Na obytné stavení navazují klenuté chlévy, které byly zakončeny kolnou, která byla zbourána. Na JV straně je dvůr ukončen stodolou. Podélné strany dvora jsou ohraničeny kamennou ohradní zdí. V severní části dvora, při JZ zdi se nachází drobný hospodářský objekt, na který se nevztahuje památková ochrana. Usedlost je ve špatném stavebně-technickém stavu.