usedlost Bulovka

KP tvoří: - Obytná budova, čp. 204 - Východní obytná budova (při čp. 204) - Vozová kolna - Stodola - Jižní brána dvora - Jižní stáje - Sýpka - Severní stáje - Severní brána dvora - Zahrada, včetně: - Jižní brána - Fragmenty ohradní zdi s branami - Salla terrena - Skleník - Zahradní domek - Opěrná zeď (při skleníku) - Gloriet (čínský pavilon) Usedlost zde vznikla postupnou výstavbou a úpravou z viničního lisu. Budovy usedlosti jsou seskupeny okolo téměř čtvercového dvora. Do usedlosti se vstupuje bránou s průjezdem v severní části východní strany usedlosti. Na dvorní fasádě je brána zvýrazněna trojúhleným štítem. Brána i průjezd jsou segmentově zaklenuty, v průjezdu s pasy, na zemi s dochovano kamennou dlažbou. Vrata v bráně jsou svlaková s brankou pro pěší patrně až z přelomu 19. a 20.století. Severní straně dvora vévodí patrová obytná budova s mansardovou střechou. Její fasádu člení pilastry a kordonová římsa. Čtyřtabulková okna jsou rámována páskovou profilovanou šambránou.Část přízemí je klenuta stlačenými valenými klenbami. V intereru se dochovaly původní řemeslné prvky. Po západní straně navazuje brána ukončená římsou a stříškou se dvěma segmentovými průjezdy a výklenkem po straně. Západní stranu dvora uzavírají dvě odlišné hospodářské budovy: přízemní budova patrně chlévu (prasečince) s úzkými podélnými okénky a dřevěnými vikýři na půdu. Ve střeše je řada volských ok a dřevěných odvětrávacích komínků. Na ni navazuje patrová stavba sýpky z opukového zdiva s podélnými okénky s kamenným profilovaným ostěním chráněných kovanou mříží. Na pravé straně je vstup s kamenným ostěním, nad ním je torzo balkonu neseného krakorci. Fasádu završuje fabionová korunní římsa. Ve střeše jsou drobné vikířky. Stodola uzavírá dvůr na jižní straně. Má dva segmentově zaklenuté vjezdy, v horní části zdiva je řada větracích prolamovaných okének ve tvaru kosočtverce. Stodola má vysoké štíty a sedlovou střechu. Na východné straně je další nízká stodola (vozová kolna) se dvěma segmentovými vjezdy a třemi otevřeným přístřešky. V severní části je brána. Za usedlostí se rozprostírá rozsáhlá zahrada a sad. Na úbočí svahu severně od usedlosti jsou zbytky původních skleníků - dochované jsou štítové zdi a torzo příčky s původním kamenným ostěním. Vedle skleníků stojí bývalý domek zahradníka. Na ostrohu nad košířským údolím stojí drobný neogotický gloriet. Má šestihranný půdorys, stěny jsou prolomeny lomenými oblouky, završuje ho jehlancová stříška.