usedlost Žežulka

Původně viniční usedlost nazvaná podle majitele Jindřicha Žežule, který ji vlastnil v 17. století. Dnešní stavba vznikla r. 1874 podle návrhu J. V. Staňka a byla koncipována jako nájemní dům s malými byty a bohatým architektonickým členěním (křídla různé výšky, věž, terasa se schodištěm, aj.) Součástí areálu je i přízemní domek bývalého hostince (asi také z r. 1874, 1879? sál upraven r. 1913) a rozsáhlá zahrada. Hlavní obytná budova má křídla různé výšky. Střecha sedlová. Průčelí bohatě členěná, romanticko-eklektického charakteru. Z půdorysně i výškově poměrně složité zástavby vystupuje věž. Obytná věž na dvoukřídlém půdorysu je zčásti dvoupatrová zčásti třípatrová, střechy též sedlové. Na západě navazuje na objekt terasa se schodištěm. Objekt je zčásti podsklepen. Západně od hlavní budovy stojí samostatný přízemní objekt bývalého hostince, orientovaný podélně k ulici. Střecha polovalbová. Před hlavní průčelí předstupuje dřevěná veranda se sedlovou stříškou. Objekt není podsklepen. Severně navazuje rozsáhlá zahrada ohraničená kamennou ohradní zdí. Vlevo od vstupu z ulice se dochoval litinový vodovodní stojan.