Ústí nad Orlicí

Čtvercové náměstí se stavbou radnice situovanou v rohu tvoří ústřední plochu chráněného území. Náměstí je lemováno převážně jednopatrovou zástavbou barokních a klasicistních domů na dvou stranách s dochovaným podloubím. Výraznou dominantu a cenný prostor chráněného území představuje areál kostela s farou situovaný v severozápadní části MPZ. Doplňuje jej plocha bývalého hřbitova hrazená kamennou zdí a barokní budova školy, která plynule navazuje na stavbu radnice. I přes výrazné a časté přestavby se ve městě dodnes dochovaly některé tradiční stavby v podstatě venkovského charakteru, které byly v minulosti pro zástavbu mimo náměstí typické (Příkopy čp. 146, Komenského čp. 149, Velké Hamry čp. 348 či čp. 393).