vdovský dům

Severně od zámku v horní části parku tzv. vdovský dům. Jednopatrová budova na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná ve směru V-Z, vyzděná z lomového kamene s cihelnými dozdívkami. Střecha valbová pokrytá bobrovkami. Jižní podélné průčelí obrácené k zámku o pěti osách (4-1). Přízemí členěno mělkou hladkou pásovou rustikou. Ve střední ose přízemí obdélný široký vstup s kamenným ostěním na dvou kamenných stupních. Dveře dvoukřídlé dnes plechové, za lícem zdiva. Vpravo vstupu dvě, a vlevo jedno, čtvercové okno bez výplní s probíjenými mřížemi a s hladkým orámováním. Ve druhé ose od vstupu vlevo okno obdélné bez výplně a s probíjenou mříží a hladkým orámováním. Přízemí ukončeno nízkou profilovanou kordonovou římsou. Okna v patře obdélná dvoukřídlá dvojitá šestitabulková (zasklení vybito), v líci zdiva, orámovaná prostými šambránami a s odsazenými nadokenními římsami. Při nárožích a mezi okny v první a druhé ose od západu, a v parapetech oken v první druhé a páté ose od západu dřevěné obdélné rošty se zaoblenými odsazenými rohy. Na nadokenní římsu okna v páté ose od západu dosedá segmentový dřevěný rošt. Původně rošty u všech oken a mezi nimi. Průčelí ukončeno nízkou profilovanou korunní římsou. Ve střední ose průčelí, v náběhu střechy, se zvedá zděný trojúhelný římsově orámovaný štítek, korunní římsa v tomto místě kryta bobrovkami. V pultu střechy domu dvě volská oka. Západní průčelí o třech osách. V přízemí dvě okenní osy, okna obdélná bez výplní. Přízemí ukončeno nízkou profilovanou kordonovou římsou. V patře tři obdélná dvoukřídlá dvojitá šestitabulková okna (zasklení vybito), v líci zdiva, orámovaná prostými šambránami a s odsazenými nadokenními římsami. Mezi okny, kromě severního nároží, obdélné dřevěné rošty, na nadokenní římsy dosedají segmentové dřevěné rošty. Patro ukončeno nízkou profilovanou korunní římsou. Střecha ukončena valbou. Severní podélné průčelí o pěti osách. V přízemí pět oken. V první, třetí a páté ose od západu obdélné okenní otvory, provizorně zakryté, s mřížemi a okno v páté ose orámované prostou šambránou. Okno ve druhé ose obdélné zaslepené. Vlevo okna ve třetí ose menší obdélný okenní otvor chráněný mříží a orámovaný prostou šambránou. V přízemí v minulosti zřejmě osazeny dřevěné rošty jako v patře-otisk na omítce. Přízemí ukončeno nízkou profilovanou kordonovou římsou. Okna v patře obdélná dvoukřídlá dvojitá šestitabulková (zasklení vybito), v líci zdiva, orámovaná prostými šambránami a s odsazenými nadokenními římsami. Při nárožích, mezi okny a v parapetech obdélné dřevěné rošty, na nadokenní římsy dosedají segmentové dřevěné rošty. Patro ukončeno nízkou profilovanou korunní římsou. Ve střední ose pultu valbové střechy jedno volské oko. Při hřebeni dva hranolové, hladce omítané komíny s mírně profilovanými kónickými hlavicemi. Východní průčelí o třech osách. V přízemí okna obdélná bez výplní, provizorně zakrytá a chráněná mřížemi. V přízemí v minulosti zřejmě osazeny dřevěné rošty jako v patře-otisk na omítce. Přízemí ukončeno nízkou profilovanou kordonovou římsou. Při nárožích, mezi okny a v parapetech obdélné dřevěné rošty, na nadokenní římsy dosedají segmentové dřevěné rošty. Patro ukončeno nízkou profilovanou korunní římsou. Střecha ukončena valbou, ve střední ose s jedním volským okem.