venkovská usedlost

Obdélné přízemní stavení se sedlovou střechou a ozdobným štukovým průčelím, štítově orientované.V zadní části dvora kolmo k této budově je postavena stodola. Je o něco mladší součástí bývalé usedlosti. Obytné stavení je vystavěno z cihel na obdélném půdorysu se štítovou orientací, sedlová střecha je kryta raženými taškami, dříve bobrovkami. Přední obytná část je širší, část s bývalými chlévy ustupuje a před ní je přesahem střechy vytvořeno zápraží. Na chlévy navazuje zřejmě bývalá kůlna. Zahradní průčelí: (popis z r. 1993)vlevo 4osá část chlévů s režným cihelným zdivem s vyzděnými pilastry, ve 2. a 4. ose zleva vstupy v kamenném ostění se segmentovými záklenky, klenákem a patkami, v 1. a 3. ose segmentová okénka. Následuje vpravo obytná sedmiosá část: ve 3. a 4. ose zleva jsou vstupy ( levý má nepůvodní dveře osazené v zazdívce segmentového vstupu mezi dvěma pilastry, pravý je druhotně proražen). Pilastry jsou pravidelně rozmístěny mezi okny, vycházejí ze soklu, shora jsou svázány lisenovým pásem a profilovanou římsou. Okna mají segmentové záklenky špalet, kamenné parapety a členění křídel do "T". Nad obytnou částí je cihelný komín s tvarovanou hlavicí. Štítové průčelí je obílené, římsa šmolková. Fasáda je trojosá, členěná širokými pilastry ( po stranách dvojnásobné šíře) vyrůstajícími ze soklu a nesoucími hlavní profilovanou římsu , krytou shora taškami. Trojúhelný štít je členěn trojicí pilastrů, provázaných zdola zalamovaným soklem a shora úzkou přímou římsou. Pilastry mají ozdobně provedené patky, dříky i hlavice, mezi nimi jsou dvě okénka v mělkých profilovaných šambránách se stlačenými záklenky a kamennými parapety se štukovými čabrakami. Plochy cviklů po stranách jsou zdobeny mělkou pásovou bosáží, horní cvikl má hladké provedení se štukovým ornamentem v ose. Štít lemuje římsová profilace. Zadní podélné průčelí je vyzděno z režných cihel, s pilastry propojenými segmentovými oblouky (celkem 5+4pole), hlavní římsa je profilovaná. Ve 3.ose zleva v obytné části je starší trojdílné, druhotné okno, ve 4. A 5. Jsou nově proražená dvojkřídlá šestitabulková okna. 4 pole chlévů mají segmentová ležatá okénka v hlubokých špaletách. Stodola je vyzděna z režných cihel, má pilířovou konstrukci s rozpírajícími segmentovými záklenky a ustupujícími cihelnými výplněmi stěn. Uprostřed posuvná vrata, svisle bedněná ze širokých prken. Střecha je sedlová, krytá taškami.