venkovská usedlost

Areál venkovské usedlosti se nachází uprostřed obce, nedaleko komunikace ve stráni po levé straně ve směru Maršov - Úpice. Původně venkovská usedlost se špýcharem, stodolami a vstupní vjezdovou bránou dochována pouze částečně. Venkovský dům uzavírá areál od JZ strany, vjezdová brána dochována (omítnuta, orientována k J straně směrem ke komunikaci), špýchar pův. vystavěný souběžně s komunikací uzavírající dvůr od JZ strany neexistuje, stodola na V straně se zřítila kol. r. 1970. Obytné stavení je přízemní roubená stavba podkrkonošského typu, se zápražím nad úrovní dvora, doplněným dřevěným zábradlím. Ve zděné části je chlév a stáj. Roubené stěny jsou hnědé s bílými spárami. Štítové průčelí má tři okna. Boční strana je zpevněna stěnovými kleštinami. Jednoduchá dvoupatrová lomenice má jednoduché bednění, 2 kulaté průduchy, 2 jetelového tvaru. Nad zděnými chlévy je také dřevěná prkenná lomenice. Stropy jsou trámové, podlahy dřevěné. Dispozice trojdílná, kombinovaného typu. Špýchar je roubená přízemní stavba, hnědě natřená, s bílým spárováním, malá část zděná. Špýchar je spojen se světničkou pro výměnkáře. Dvoje dveře, jedny s dřevěným zámkem. Střecha krytá taškami. Lomenice mají jednoduché bednění, jedna má jeden větrací otvor kruhového tvaru. Světnička pro výměnkáře má dvě okénka na štítové straně, další dvě okna na bočních stranách. Celý areál statku je uzavřen zděnou branou a brankou pro pěší. Brána má stříšku krytou taškami, dříve šindelem.