venkovská usedlost

Venkovská usedlost s obytnou částí do tvaru L, na kterou navazuje hloubková hospodářská část. Objekt stojí na nároží, v řadové zástavbě v historickém jádru obce na návsi přímo u kostela sv. Václava. Obytná část tvaru L s předsunutým žudrem a s podloubím, které nese trojice masivních sloupů se 4 oblouky (2 do návsi, 1 a 1 do stran). Nároží žudru bosováno, první patro prolomeno dvěma okenními osami směrem na náves a jednou na bocích žudru. Okna kastlová pravoúhlá, šestitabulková lemována jednoduchými šambránami se středovým klenákem. Žudro nese valbovou střechu, krytou pálenou keramickou krytinou (bobrovka). Dlažba podloubí je z pálených dlaždic. Další části domu jsou kryty sedlovou střechou. Přízemí žudru tvořeno vstupem a jedním oknem, již novodobým (nevhodným). Hlavní přízemní část budovy novodobě přestavěná, na návesní straně tři okenní osy společně s vchodem, dveře i okna novodobá bez členění. Na hlavní budovu navazuje ohradní zeď s branou. Do návesní části dvě okenní osy, okna taktéž pravoúhlá novodobá, v minulosti byl v této pravé části hlavního uličního průčelí i vjezd s velkými dřevěnými vraty. Boční uliční průčelí nyní prolamují 2 okenní osy s novými okny. Na obytnou část v boční uliční části navazují hospodářské objekty, které uzavíraly dvůr, dnes je část zachována jen v torzu základů a ohradní zdi. Část dvorního traktu byla tvořena chlévy. Arkádový násep dvorního traktu byl tvořen kulatými sloupy, v některých místech s dochovaným segmentovým klenutím.