venkovská usedlost

Přízemní okapově orientovaná usedlost, situovaná na východní straně návsi. Čelní průčelí je zalomeno vlevo rizalitem, který tvoří předsunuté žudro s hřibově tvarovaným vstupem s dřevěnou brankou do podsíně, do stran směřují malé otvory (pouze jeden je větrací, druhý zachován jen jako nika). Žudro je kryté valbovou střechou. Obytná část s průjezdem v uliční části je kryta sedlovou střechou s keramickou pálenou taškou (bobrovkou). Na levou část uličního křídla navazuje hloubková hospodářská část s chlévy a komorou. Uliční průčelí je tvořeno předsunutým žudrem se vstupem a větracími otvory ve štítu, patro žudra sloužilo jako komora. Komora tzv. lepencová (bednění a hliněná omazávka) se tradičně rozkládá nad žudrem, síní i přízemní komorou. Čelní fasáda je členěna třemi dvoukřídlými šestitabulkovými okny a dřevěnými vraty do průjezdu s rovným nadpražím v pravé části hlavního uličního průčelí. Okna jsou lemovaná mírně klenutou plochou šambránou v barvě fasády. Soklová část s modrou podrovnávkou přechází v kamenný okapový chodník, který lemuje uliční průčelí. Před domem je také ohraničená předzahrádka. Vnitřní dispozice domu je zachována. Z ulice se vstupuje do síně se schodištěm do horní komory, síň dále pokračuje s chodbou do hloubkového traktu. Na světnici orientovanou do ulice navazuje výměnek, který se nachází vedle vjezdu. Hloubkový hospodářský dvorní trakt směřující na západ je tvořen chlévy. Dvůr je uzavřen příčně průjezdnou stodolou, ze smíšeného zdiva (kamenná podezdívka, pálené i nepálené cihly). Střecha je sedlová, krytá pálenou keramickou taškou.