venkovská usedlost

1/ obytné stavení 2/ výměnek 3/ chlévy 4/ ohradní zeď s branou Hospodářská usedlost při silnici na Horní Sekyřany, na okraji obce. Na levé straně ve štítové orientaci stojí chlévy, dál segmentem zaklenutá brána, vpravo obytný dům s přízemím a polopatrem, do ulice obrácený dvěma osami. Za obytným stavení roubený výměnek. Dvůr otevřen do zahrady. 1/ obytné stavení Obytná jednopatrová budova o 2x3 okenních osách, se sedlovou střechou, krytou taškami bobrovkami. Patro odděluje plochá kordonová římsa. Dvouosé štítové průčelí zdobeno na nárožích štukovou bosáží. Vysoká obdélná okna v přízemí mají ploché štukové rámování pouze horní poloviny, podobně jako 2 okénka malá ve štítu. Obdélná okna v patře jsou celá orámována plochým štukovým rámem. Mezi okny a po stranách v patře jsou ploché obdélné štukové desky, z nichž pravá nese datum r.1930 a levá původní číslo domu 23. Štít orámovaný římsou má kromě již zmíněných okének ještě nahoře uprostřed jedno kruhové okénko ve štukovém rámu Okna v patře dvorního průčelí jsou malá úzká na šířku obdélná se štukovými rámy, nad nimiž jsou malé ploché, kruhové štukové terče. Ve třetí ose zprava umístěn vstup, chráněný novodobou prosklenou verandou s pultovou střechou (vlnitý eternit). Interiér: místnosti jsou řazené za sebou, plochostropé. 2/ výměnek K obytnému stavení přistavěno přízemní roubené stavení výměnku, na obdélném půdorysu o dvou okenních osách, kryté sedlovou střechou s taškami bobrovkami (hřeben střechy níže než na obytném stavení). Východní štít bedněný. K východnímu průčelí výměnku připojena otevřená kůlna (garáž), chráněná pultovou střechou (tašky bobrovky). V interiéru jedna místnost s trámovým stropem (patrně nejstarší část statku) . 3/ chlévy Na levé straně dvora ve štítové orientaci stojí chlévy na obdélném půdorysu, kryté sedlovou střechou, krytina: drážkové tašky. Štítové průčelí budovy je dvouosé, v přízemí (chlévy) ploché, hladké, nečlenené, bez oken. Kordonová plochá římsa odděluje patro, v němž jsou 2 nízká šířkově obdélná okénka špýcharu plošne orámována. Trojúhelný štít rámovaný profilovanou římsou má trojúhelníkově rozmístěna 3 obdélná úzká okénka v kosočtverečných štukových rámech. Dvorní průčelí má v přízemí dva vstupy v dřevěných zárubních a trojici drobných obdélných oken se segmentovými záklenky. V trojosém patře, odděleném plochým kordonem, po stranách po jednom sýpkovém okénku (stejného typu jako na uličním průčelí), uprostřed podávací obdélný otvor se segmentovým záklenkem do půdního prostoru. 4/ ohradní zeď s branou Brána proražena v přímé ohradní zdi, vjezd se segmentovým záklenkem a štukovou bosáží na jedné straně. Mezi branou a obytnou budovou zeď, k níž byl přistaven chlívec (demolován). Záklenek brány je falešný, jde o omítané prkno. Vrata dřevěná dvoukřídlá, ve spodní části plná, v horní části laťovaná, uprostřed vložena branka pro pěší.