venkovská usedlost

1/ obytné stavení 2/ chlévy Zbytky usedlosti čp. 2 jsou situovány na západní straně návsi. Z původní usedlosti, tvořené obytným stavením s navazujícími chlévy, protilehlou sýpkou a vstupní branou a brankou na straně do návsi (v minulosti též stodolou v závěru usedlosti) dnes stojí pouze modernizací znehodnocené obytné stavení s neudržovanými chlévy na východní straně dvora. Sýpka s branou a brankou byla po dlouholetém zanedbání údržby a památkové péče v 80. letech 20. století bez vyjádření orgánů památkové péče demolována a dodatečně byla zrušena jejich památková ochrana. 1/ obytné stavení Zděný omítaný přízemní objekt na obdélném půdorysu, krytý sedlovou střechou, krytina alukryt (původně tašky bobrovky). Průčelí do návsi bylo původně dvouosé s barokně zvlněným polokruhem zakončeným štítem s volutovými postranními křídly, odděleným profilovanou korunní římsou. Přízemí členila dvojice lisénových rámů, při na nároží doplněných bosáží. Okna v líci dvoukřídlá, šestitabulková v odstupněných šambránách. Štít do návsi lemovaný rámem a rozdělený na 2 části – ve spodní dvě obdélná okénka orámovaná ze 3 stran lištou, v horní části oválné okénko v šambráně. Na dvorní straně byl ve střeše umístěn vikýř, v podstřeší průběžně dřevěné holubníky. 2/ chlévy Chlévy navazují na obytné stavení. Zděné omítané přízemní kryté sedlovou střechou s taškami bobrovkami. Fasády hladké, korunní římsa fabionová. Ze dvora 4 prosté obdélné vstupy (2 z nich v dřevěných rámech s nadsvětlíkem), vjezd a 6 obdélných oken. Ve střeše podávací vikýř se sedlovou střechou a dvojice volských ok. V části interiéru segmentové klenby do traverz. Na levé straně usedlosti proti obytnému stavení stávala do r. 1988 zděná přízemní sýpka s trojicí větracích okének v trojúhelném štítu do návsi a obdélným kamenným portálem na dvorní straně. Mezi obytné stavení a sýpku byla vložena zděná omítaná brána s brankou, obě s půlkruhovou archivoltou a dřevěnými vraty a vrátky, nad hlavní římsou brány uprostřed byl zděný štítek s nikou (v ní plastika), po stranách půlkruhové štítky. Brána stála podle starší fotodokumentace ještě v roce 1986. Na místě sýpky dnes stojí přízemní zděná garáž, místo vjezdové brány s brankou vrata z vlnitého plechu.