venkovská usedlost

Areál někdejší zemědělské usedlosti čp. 19 se nachází přibližně 0,7 km S směrem od Zamach, v místní části zvané Syslov. Jednotlivé objekty usedlosti (obytný dům, hospodářské stavení, stodola a chlévy) tradičně uzavírají ve svém středu prostorný travnatý dvůr obdélného půdorysu. Dvůr usedlosti je přístupný od JZ klenutou klasicistní vjezdovou branou s postranní brankou. Velký patrový obytný dům (1) orientovaný štítovým průčelí k příjezdové komunikaci vymezuje celou V stranu dvora. Kolmo na podélnou osu domu navazuje s menším odstupem hospodářské stavení (2) s roubenými a hrázděnými komorami patra. Naproti obytnému domu (V) stojí průjezdní stodola (3). Posledním objektem zástavby je novodobě upravená podélná stavba chlévů vymezující z části J stranu dvora. Předmětem ochrany je obytný dům čp. 19, hospodářské stavení, stodola, brána s postranní brankou a vymezený pozemek. Na ploše památky se nacházejí nechráněné chlévy a domek (sušárna).