venkovská usedlost

Usedlost se nachází v SV části obce, v ohybu silnice vedoucí na Sudoměř. Pod SV stranou chalupy se nachází terasovitá zídka z pískovcových kvádrů, která vyrovnává výškový rozdíl terénu mezi st.p.58 a níže položenou silnicí. Jednotlivé části usedlosti (chalupa a stodola s chlévem), které tvoří půdorys písmene L jsou situované kolem malého travnatého dvora uzavřeného z JV strany dřevěnými vjezdovými vraty s brankou. Chalupa obdélného půdorysu, orientovaná dvouosým průčelím s bedněným štítem do malé návsi s křížkem, má sedlovou střechu krytou eternitem. K SV straně chalupy je přistavěna roubená světnička, pod kterou se nachází chlívek z pískovcových kvádrů. Střecha této části je polovalbová, štít orientovaný k SV je bedněný. Světnička je osvětlena ze SV a JV malými pravoúhlými okénky s římsou v horní a dolní části s malovanými okenicemi. Od světničky až po průčelí domu je pultová stříška, která je kryta lepenkou. Pod přístavkem je výstupek pece. K severnímu nároží chalupy přiléhá chlév vyzděný opět z pískovcových kvádrů, osvětlený v přízemí novými okny bez členění a v patře malými čtvercovými okénky. Pilířová stodola s polovalbovou střechou s dřevěnými výplněmi má vjezd pouze ze dvora. Střecha světničky i stodoly je kryta eternitem. Za vraty proti předzahrádce doplňují usedlost ještě malé chlívky z pískovce a dřeva. Malá předzahrádka před průčelím chalupy je oplocena dřevěným plotem s pískovcovými sloupky. Předmětem ochrany je venkovská usedlost čp. 36 a vymezený pozemek. Na ploše kulturní památky se nachází nechráněný objekt kůlny a chlívků.