venkovská usedlost

Někdejší větší zemědělská usedlost čp. 9 se rozkládá v místech, kde se uliční náves rozšiřuje a tvoří tak před areálem malé návesní prostranství. Jednotlivé objekty usedlosti se nacházejí kolem travnatého dvora lichoběžníkového půdorysu, který pozvolna na S straně přechází v zahradu. Obytný dům, na který navazují zděné chlévy se sýpkou, se obrací hlavním štítovým průčelím (s malou předzahrádkou vymezenou novodobým drátěným plotem na nízké podezdívce) do prostoru návsi. Do návsi se obrací i zděná klasicistní brána se sochařskou výzdobou, která tak uzavírá dvůr na J straně. Na V straně dvora (proti domu) se nachází novodobý zděný objekt, který vznikl přestavbou původní sýpky a jsou pod ním zachovány dva klenuté sklepy. Posledním objektem v areálu je stavba dřevěné kolny/stodoly na místě zbořené původní stodoly. Předmětem ochrany je dům čp. 9, chlévy se sýpkou, sklepy pod novodobou kolnou, dvorní brána se sochařskou výzdobou a pozemky vymezeného areálu.