venkovská usedlost

Zemědělská usedlost je situována na pravém východním břehu Sázavy, v blízkosti ústí řeky do Vltavy. Skládá se z obytného stavení a chlévu, protilehlého hospodářského objektu a zděné brány. Součásti usedlosti je dvorek, zahrada a úzký příkop oddělující od usedlosti výše položenou cestu. Obytné stavení s chlévem je umístěné v SV části usedlosti; jedná se o přízemní objekt postavený na pravidelném obdélníkovém půdorysu, s podélnou osou ve směru S-J. Sedlová střecha je na obou stranách ukončená štíty, přičemž severní pohledový štít je dekorativně členěný. Střechu pokrývají pálené tašky bobrovky položené na tzv. korunové krytí. Obytné prostory zabírají severní část stavení, dále na ně bezprostředně navazuje klenutý chlév. Do domu se vstupuje vysokým zápražím z dvorní dlouhé strany. K JZ stěně objektu je přisazen zděný přístavek tvořící rizalit. Další přístavky, které navazovaly na rizalit byly zbourány. Fasáda - bohatě členěná je pouze severní štítová fasáda. Má trojosé přízemí s okny osazenými do líce fasády. Okna jsou dvoudílná šestitabulková s ven otvíravými křídly, jednotlivé osy jsou oddělené štukovými pilastry zapuštěnými do soklu a hlavní římsy. Odsazenou a bohatě profilovanou hlavní římsu pokrývají pálené vlnovky. Nad římsou se zvedá konkávně prohnutý volutový štít. Základní část s volutovými bočními křídly je tříosá s dvěma vertikálně situovanými úzkými půlkruhově zakončenými okny a s centrální nikou pro sošku. Štítový nástavec, který je půlkruhově ukončený a má též konkávně projmuté boční strany, odděluje od základny profilovaná kordonová nad nikou vzedmutá římsa. Štít zdobí štukové plastické doplňky - voluty, pilastry, páskové lemování kolem oken, niky a celého štítu, ornamenty nad nikou a ve vrcholu štítu, kartuše s datací a číslem popisným. Štít na jižní straně domu je tvarově obdobný, avšak bez bohatého členění a štukové výzdoby - křídla mají konkávní tvar, opakuje se též kordonová římsa s půlkruhově vzedmutým středem, pod ním je volný shozový otvor blízký kasulovému oknu. Okna umístěná na západní dvorní fasádě jsou rovněž dvoukřídlá šesti tabulková osazená v líci fasády, vstupní dveře (třetí osa z leva) jsou dvoukřídlé, kazetové konstrukce s úzkým nadsvětlíkem. Na jižním konci domu, vedle rizalitu, je umístěn vstup do chléva. Na západní straně rizalitu je zazděný jednoduchý portál s kamenným ostěním. Východní stranu domu, z větší části ležící pod úrovni cesty, člení okna mladšího typu - dvoukřídlá s horní odklápěcí větračkou, rovněž osazená v líci fasády. Na obytnou část navazuje chlév, zaklenutý čtyřmi poli obdélné plackovité klenby svedené do středního hranolového pilíře. Jednotlivé placky oddělují válené pasy. V chlévu jsou zachované kamenné žlaby (dva ve východní části a jeden torzálně dochovaný v JZ části) a také jedno objemnější napajedlo (zásobník) umístěné za vstupem při severní zdi. Předmětem ochrany je dům usedlosti s hospodářským zázemím (včetně sklípku v jižní části areálu), brána s brankou a pozemky vymezeného areálu.