venkovská usedlost

Areál někdejší velké usedlosti čp. 2 se nachází na V okraji obce, po pravé straně hlavní silnice ve směru Skramouš-Lobeč/Mšeno. Usedlost je směrem k hlavní komunikaci uzavřená klenutou klasicistní bránou, kterou se vstupuje na úzký obdélný dvůr vymezený na SZ straně obytným domem (za obytnou částí se nacházejí klenuté chlévy a roubená sýpka) s předzahrádkou (s dochovanými kamennými monolitickými pilíři bývalého hrazení) a na JV straně hospodářským stavením obsahujícím v sobě částečně podsklepenou sýpku, klenuté chlévy a kolnu. Posledním objektem historické zástavby byla v současnosti zaniklá stodola (uzavírající dvůr na SV straně), z které se dochoval trám s iniciály JM a datací 1848. Stodola stávala pravděpodobně v místech, kde dnes stojí pouze čtyři pilíře vyzděné z kamenných kvádrů. Před JZ průčelím hospodářského stavení se vstupuje do jednoprostorového klenutého sklepa (s valenou klenbou s velkých kamenných kvádrů - bez památkové ochrany). Na podélnou osu domu v zadní části dvora přiléhá malá stavba zděných chlívků a kolmo na podélnou osu hospodářského stavení malá pilířová kolna. Předmětem památkové ochrany je obytná budova se zděnými chlévy a roubenou sýpkou, hospodářské stavení obsahující sýpku, chlévy a kolnu, brána a pozemek vymezeného areálu.