venkovská usedlost

Zděná usedlost sestávající z přízemní, štítově orientované obytné budovy, uzavírající dvůr z jihu, kolny ze severu a zděného kurníku z východu. Mezeru mezi kurníkem a obytnou budovou uzavírá plechová brána s kazetami s diamantováním, která nahradila původní zděnou bránu. Hlavní budova je široká cca 12,5 m a dlouhá 34,5 m. Kvůli svažitému terénu je budova při hlavním průčelí osazená na výrazný sokl, zadní část je částečně zapuštěná. Sedlová střecha je krytá vlnitým eternitem. Kolna je široká cca 11 m a dlouhá cca 16,7 m. Je krytá sedlovou střechou s pálenou falcovou krytinou. Kurník přistavěný kolmo k nároží kolny je široký cca 4,5 m a dlouhý 7 m. Má pultovou střechu se sklonem k cestě. Nad dvorním průčelím je hřeben a z něho vychází krátká stříška, která ho kryje. Krytinu tvoří pálená falcová krytina. Tvrdá omítka hlavní budovy je bez štukových prvků. Její štítové průčelí člení tři okenní osy s dvoukřídlými, obdélnými okny. Prostřední okno je zvětšené. Okno ve třetí ose vede na arkádové náspí. Patrový trojúhelníkový štít odděluje výrazně vyložená profilovaná korunní římsa obíhající i okapová průčelí, krytá shora eternitem. V dolní části štítu jsou dvě obdélná, šestitabulková okna, ve vrcholu kruhový větrací průduch. Před dvorní průčelí je představěné arkádové náspí, které se otevírá devíti stlačenými oblouky nesenými pískovcovými toskánskými sloupy. Arkáda je sklenutá segmentovou klenbou ztuženou železnými táhly. Podlaha náspí je fošnová. V první a třetí ose jsou do arkády prolomená okna, ve třetí jsou hlavní vchodové dveře osazené do profilovaného pískovcového ostění. Jsou dvoukřídlá, s klapačkou zdobenou protáhlou tumbovou hlavicí a patkou. Ve střední části je vsazená kazeta s jednou soustředně ustupující plochou. Hrany jsou začištěné vyžlabenou lištou. Horní část je prosklená ve spodní se nachází okapová lišta, tvořená čtvercovou kazetou s diamantováním. Dveře mají původní zámkový mechanismus s mosaznou klikou. Ostatní osy zaujímají fošnové svlakové dveře a okénka do chlévů. Zadní štít je neomítnutý, s nahazovacím otvorem a výletovým otvorem pro holuby ve vrcholu. Zahradní průčelí je prolomené řadou okenních otvorů různé velikosti.