venkovská usedlost

Samostatně stojící, dvoustranná, zděná usedlost, s drobnou přízemní kolnou a přízemním mohutným obytným stavením, které jsou propojené záhumenní bránou. Areál je cca 25,7 m široký a 24,4 m hluboký. Hlavní budova má sedlovou střechu, krytou eternitovými šablonami, ukončenou atikovými štíty, nevhodně oplechovanými. Štít je patrový, mansardově zalomený, s dolní částí konkávně probranou. Obrys je lemovaný segmentovou štukou. Je členěný třemi okenními osami, v dolním patře je v první a třetí obdélné okno, v prostřední mělká nika ukončená půlobloukem. Nad okny jsou poloslunce, v horní části niky je trojúhelníkový symbol Boha Otce s okem a paprsky, v dolní části štuková mřížka. Po vnějších stranách oken jsou toskánské polosloupy s abakusem, které nesou stlačenou archivoltu nad otvory a nikou. Vlys archivolty je zdoben obloučky se střapci. Po stranách oken jsou v úrovni jejich nadpraží diagonálně otočená oválná okénka rámovaná vavřínovým věncem se stuhou. V horním štítovém patře je ve druhé ose půlobloukové okno obtažené páskou s lomenou čárou, nad kterou je pruh listovce. Po stranách okna jsou štukové tabulky. Ve vrcholu štítu se opakuje trojúhelníkový symbol Boha Otce. Přízemí člení tři okenní osy. V úrovni jejich nadpraží je architráv korunního kladí. Palmety nad nimi pak zabíhají do plochy vlysu. Po jejich stranách jsou mnohocípé hvězdy. Masivní bohatě profilovaná korunní římsa je oplechována. Kromě hlavního štítu je objekt omítnutý hladce. Brána je z vnějšku ukončená stlačeným záklenkem, ze dvora má vpadlinu se segmentovým záklenkem, do které jsou vsazená dvoukřídlá vrata zavěšená na točnících. Jižně od ní je branka pro pěší. Kolna má sedlovou střechu se dvěma vjezdy.