venkovská usedlost

Samostatný, zděný, přízemní objekt, osazený rovnoběžně s vrstevnicemi svahu. Vyrovnání značného rozdílu úrovní terénů před hlavním a zahradním průčelím řeší částečně zapuštěný suterén, takže se stavba jeví ze dvora jako patrová. Obvodové zdi suterénu předstupují před líc zdiva v patře a vytváří tak stavbě podnož. Při štítech a zadním průčelí je jeho kamenné zdivo částečně neomítnuto. Do přízemí pak vedou před hlavním průčelím dvě přímá, protilehlá schodišťová ramena. Stavba zaujímá půdorys cca 21,4 m x 9,9 m. Hlavní průčelí je členěné pěti okenními osami. V první, třetí a páté jsou situovány vstupy do suterénu. Deskové dveře s původními zámkovými mechanismy jsou vsazené do fošnových zárubní. Mimo druhou a čtvrtou osu jsou drobná větrací okénka s mříží. Obdélná okna v patře, dělená do kříže, ven otvíravá a vsazená do líce zdi se nachází v první, čtvrté a páté ose. Okno ve druhé ose supluje mělká nika, která je prolomená drobným větracím okénkem. Hlavní vchodové dveře jsou novodobé, svým pojetím napodobující původní, dožilé. Mají dvě křídla, se třemi kazetami a klapačkou. Nad křídly je kastlový nadsvětlík, svisle dělený na čtyři tabulky. Okna jsou rámována bílou natřenou paspartou. Předsazené schodiště je zděné. Hlavní podestou nese valené klenuté závětří před prostředním vstupem do suterénu. Na zděných stupních jsou uložené dubové fošny. O zděné zábradlí se opírají tři páry dřevěných sloupů, nesoucí střechu, která nad něj přesahuje. Před zadním průčelím je představená novodobá krytá terasa, která je z leva uzavřená krbem, zprava, zhruba ve třetině délky, zděným zádveřím. Pultová střecha má mírnější sklon než polovalbová střecha hlavní budovy. Zádveří má z čela dvě obdélná okna, stejná jako na hlavní budově, dveře ústí pod krytou terasu, kam se otevírá malé okénko z bývalé černé kuchyně. Oba štíty jsou řešené stejným způsobem. V přízemí jsou tři okenní osy s úpravou a výplněmi odpovídajícími bočním průčelím. Dvoupatrový štít od přízemí odděluje masivní profilovaná korunní římsa, která je přetažená za roh. V nároží je bílý pruh, suplující jeho chybějící štukové zdůraznění. Štít je členěný třemi okenními osami, které jsou k sobě blíže než v přízemí. Ve spodním patře je v první a třetí okno, rámované šambránou s redukovanýma ušima a střapci. V prostřední je umístěná prázdná nika bez rámování, s ustupujícím obloukovým záklenkem. V horním patře štítu je ve druhé ose horizontálně orientované oválné okénko v jednoduché šambráně. Lichoběžníkový rovnoramenný štít je pod mírným přesahem střechy rámovaný paspartou. Na korunní římse je uložená eternitová šablona. Dispozici domu tvoří podélný dvoutrakt. V levé a pravé části prvního traktu leží místnosti s dřevěným trámovým záklopovým stropem, jehož stropní trámy podpírá středový dřevěný průvlak. V levé místnosti, která slouží jako obývací pokoj, jsou stropní trámy opatřené podhledem. V pravé místnosti sloužící jako jídelna s kuchyňským koutem, je novodobý kachlový sporák z tradičních hladkých modrých kachlů. Vprostřed prvního traktu je vstupní síň. Ta je sklenutá dvěma poli pruské placky. Nachází se zde pravděpodobně pozůstatek dymníku černé kuchyně. Ve druhém, výrazně užším traktu, leží vlevo místnost sklenutá pruskou plackou. Prostor za pravou přední místností je rozdělený na dvě části. Vnitřní je sklenutá valenou klenbou stoupající směrem k dymníku komínu a byla zde situována černá kuchyně. Místnost je v současnosti užívána jako koupelna. Vnější, sklenutá plackou, je užívána jako malá ložnice. Vprostřed traktu za síní leží schody do podstřeší a suterénu, chodbička do zahrady a k bývalé černé kuchyni. Schodiště jsou jednoramenná, s výstupní čárou stočenou vpravo o 90°. Do suterénu vede schodiště z tvrdého materiálu, který nelze s ohledem na současný linoleový povrch určit. Schodišťová chodba je opatřena segmentovou klenbou. Schodiště do patra tvoří fošnové stupně, jednotlivě osazené do stěny. Schodišťová chodba je otevřená do krovu. Suterén je rozdělený příčně na tři prostory, které jsou účelově zmenšené příčkami. Je sklenutý stlačenou valenou klenbou, do které jsou vložené pětiboké výseče s hranami zdůrazněnými hřebínky. Krov je tvořen páry krokví spojených ve dvou patrech jednostrannými kleštinami. Spodní podpírá středová vaznice osazená na sloupcích s pásky a vzpěrami, kotvenými do podélných trámů. Kleština v plné vazbě je vprostřed podložena sloupkem ležícím na spodní kleštině, krokve jsou osazené na kráčata, vložená mezi roznášecí trám a pozednici. Řídce kladené krokevní páry jsou opatřené laťováním, na které jsou upevněné desky vlnitého eternitu. V podstřeší se dochovaly dva mohutné dymníky z nepálených cihel. Zmiňovaná roubená stodola a ovčinec se nezachovaly. Částečně zůstaly základy, na kterých jsou dnes postavené dočasné dřevěné přístřešky.