venkovská usedlost

Usedlost se nachází na jižní straně návsi v Záboří. Boční stěna č.p. 12 probíhá podél výjezdové silnice směrem na Holašovice. Jedná se o usedlost uzavřeného typu s orientací štítů budov na náves. Vpravo se nachází usedlost č.p. 12, bývalá hlavní obytná budova s obytnou přední částí a na ní navazující hospodářskou částí. Vlevo situované čp. 35 bylo bývalým vejminkem s obytnou přední částí a navazující hospodářskou částí. Obytná část čp. 35 vzhledem k době vzniku a následným pravám nevykazuje památkové hodnoty, pouze se urbanisticky uplatňuje svou hmotou. Hospodářská část navazující na obytnou část čp. 35 je v původním stavu s dochovanými konstrukcemi. Uprostřed je situovaný patrový špýchar spojený s čp. 12 bránou a brankou, brána k čp. 35 je nahrazena novodobými vraty bez PO. Celou usedlost z jihu uzavírá rozlehlá hmota stodoly. Dvůr je zatravněn a uprostřed podélně předělen plotem, tento plot není předmětem památkové ochrany, stejně jako skleník při špýcharu.