venkovská usedlost

Rozlehlá trojstranná usedlost kolem obdélného dvora na jižní straně návsi. Průčelí, obrácené k východu, tvoří vlevo okapově orientovaná patrová sýpka se dvěma konturovanými křídlovými štíty, severní štít datován 1792. Ohradní zdí se segmentově zaklenutou bránou a brankou je připojeno obytné stavení. Dnešní podoba průčelí je patrně výsledkem stavebních úprav z počátku 20. století, kdy bylo starší obytné stavení prodlouženo do úrovně sýpky. Trojúhelný štít je zdoben štukovou výzdobou, která patrně napodobuje výzdobu původního štítu - tři štuková kruhová slepá okénka, ve vrcholu štítu čtyřlist, hladké okenní šambrány. Patu štítu zdobí pás propojených kroužků. Průčelí je prosvětleno třemi okenními osami s mohutnými profilovanými šambránami, nad středním oknem štuková hlava, po stranách oken pod vrcholovou římsou štuková figurální konzola. Na nárožích štuková bosáž. Na obytné stavení navazují chlévy zaklenuté plackovými klenbami do širokých pasů a malá kolna s bedněným podstřeším. Dvůr kolmo uzavírá stodola se dvěma průjezdy, na jižní straně na stodolu navazuje torzo hospodářské budovy (chlév, maštal) s klenbami do traverz., podle charakteru okenní šambrány z počátku 20. století. Štít provizorně uzavřen bedněním. Na budovu navazovaly další dva obdélné objekty se sedlovými střechami uzavírající celou jižní stranu dvora, střední objekt býval nižší. Objekty zanikly ve 2. polovině 20. století.