venkovská usedlost

Rozsáhlá venkovská usedlost čp.18 s dvoupatrovým špýcharem přistavěným k obytnému stavení se nachází v severozápadní části obce Vitějovice na konci slepé uličky, která odbočuje zhruba západním směrem ze severní části návsi. Nepravidelné seskupení budov na mírně svažitém protáhlém a zužujícím se pozemku má specifickou konfiguraci. Usedlost se dochovala až na výjimky v autentické podobě. V horní části pozemku je další obytné stavení čp.17- údajně podružská chalupa s chlévem propojená obloukovým vjezdem, který umožňuje přístup k hospodářským stavením hlavní usedlosti. K chalupě je přivedena samostatná cesta napojená na hlavní komunikaci I. třídy, s kterou horní pozemky sousedí. Dvouštítová zemědělská usedlost čp.18 s různě odsazenými štíty hospodářského a obytného stavení, ve vzájemném úzkém kónickém sevření, nemá zcela uzavřený půdorys. Mezi jednotlivými budovami jsou proluky vzniklé zbouráním některých staveb či způsobem volnější zástavby na rozlehlému pozemku. Specifický tvar dvora vznikl obestavěním obytným stavením se špýcharem, stájemi, kolnou a kolmo posazenou stodolou na parc. č.39/1. Obytné stavení čp.17 je otočeno štítem do zmíněného dvora, nemá vlastní dvůr, pouze přilehlé sady, které v malém rozsahu má také čp.18. Sady jsou bez památkové ochrany.