venkovská usedlost Josefa Fanty

Usedlost je situována východně od návsi, při jedné z hlavních komunikací z Kostelce nad Černými Lesy ve směru na Mnichovice, při odbočce ke kostelu sv. Jiří a zaniklé vsi Aldašín. Jádrem usedlosti je obytné stavení, orientované východním podélným průčelím ke komunikaci. Na pozemku rozměrné zahrady se vzrostlými stromy naproti obytnému domu ve směru k západu stojí hospodářské stavení a dále na severozápad dřevěná roubená stavba výměnku (původně přenesená dřevěná konstrukce z Národopisné výstavy českoslovanské z roku 1895). Obytné stavení má podobu jednoduchého zděného, zčásti patrového domu s obytným podkrovím téměř obdélného půdorysu. Dům je z jedné čtvrtiny podsklepený s klenutým prostorem tesaným ve skále (podrobněji nezdokumentováno). Průčelí na severní straně uzavírá polygonálně zakončený schodišťový přístavek s lisénovými rámci a podvojnými okenními otvory, v patře s okosenými hranami. Na protilehlém jižním konci podélné přízemní stavby je příčný patrový trakt s trojúhelnými štíty ve východním a západním průčelí. K východnímu průčelí traktu přiléhá přízemní trojboce zakončený přístavek s lisénovými rámci se zubořezem. Fasády domu jsou opatřeny hladkou vápennou omítkou. Průčelí člení sokl, průběžná podokenní římsa v přízemí, lisénové rámce, zalomené nadokenní římsy a jemný geometrický štukový dekor pod korunní římsou. Protějškové vstupy s chodbou ve směru východ – západ jsou v severní části dispozice. Severně vede schodiště do patra, jižně se vstupuje do letní kuchyně s navazujícími letními ložnicemi. Západně při chodbě je ještě vstup do komory a další místnosti (v mladších plánech označované jako letní kuchyně). V druhém podlaží je hala a v jižní části domu dva pokoje. Z původních prvků vyniká dlažba chodby z opracovaných kamenných kvádrů, soubor dveří a prkenné podlahy. Cennou součástí domu je dřevěné jednoramenné schodiště do patra. S trojbokým zakončením schodišťového přístavku se třemi okenními osami souzní trojboké zakončení haly (pracovny) se třemi obdélnými okenními otvory do prostoru schodiště. V hale stojí za pozornost prkenné obložení stěn a trámový strop (architektonická úprava architekta Josefa Fanty). V přízemí i v patře jsou druhotně umístěná kachlová kamna. Zvalbenou sedlovou střechu s přesahem vyřezávaných trámů kryje novodobá břidlicová krytina (citlivá úprava střechy proběhla v roce 2008). Naproti obytnému stavení stojí jednoduché hospodářské stavení o půdorysu ve tvaru písmene L. Stavba je zděná (v zastropení s použitím kuláčů a mazaniny), omítnutá, bez štukové dekorace, s nepravidelně rozmístěnými okenními a dveřními otvory. Sedlovou střechu se třemi dřevěnými vikýřky z obou stran kryje břidlicová krytina. Nejcennější součástí usedlosti (západně od obytné budovy) je stavba výměnku s dřevěnou konstrukcí s prkenným obložením na vysoké kamenné podezdívce, s pavláčkou, s dekorativně pojatými podstávkami, bohatě členěnou lomenicí a vyřezávanými prvky a detaily. Sedlovou střechu výměnku kryjí šindele. Jednoprostorovou místnost uzavírá trámový záklopový strop. Na severní straně pozemku zahrady zůstala zachována ohradní zeď z lomového kamene, opatřená omítkou a krytá kamennými deskami. Severovýchodně v blízkosti obytného stavení je vjezdová pilířová brána. Pozemek zahrady ohrazuje plaňkový plot s dřevěnou brankou na severovýchodní straně. Jihozápadním směrem v blízkosti výměnku stojí mohutná tarasní zeď vystavěná z lomového kamene.