venkovský dům

Přízemní poloroubený dům komoro-chlévního typu, postavený před rokem 1839, kdy je na katastrální mapě vyznačen již jako převažující zděný. Stěny omítané včetně podezdívek, nejmladší úprava omítek je hrubý postřik v přírodní barvě. Dům je doplněn přístavkem z bednění, přistavěným k okapové straně vpravo od vchodu, jehož vnější stěny jsou potaženy asfaltovou lepenkou. K boční straně domu z levé strany od hlavního průčelí byla přistavěna budova obdelníkového půdorysu. Nad štítem je valbička, dle K. V. Adámka pod ní býval nápis a symboly kováře. Střecha má hambalkovou vazbu a je nyní kryta lepenkou. Čelní bedněný štít je pokryt eternitovými šablonami a dole je ukončen podlomením. Prostorové členění: vlevo ze síně, která původně končila černou kuchyní, je menší světnice a z ní přístup do hlavní světnice /obě jsou na čelní straně/. Vpravo se původně vstupovalo do malého chléva a dalšími dveřmi do roubené komory. Později byla komora rozšířena o zrušený chlév a zvířata chována v přístavku, kde byl i dřevník. Truhlářské prvky mladší, stropy trámové, zaklopené prkny, topeniště po roce 1850 přestavěné do dnešní podoby, komín pravděpodobně původní, široký, ukončený zúženou hlavou. (Štěpán, 1997)