venkovský dům

Dům volně stojící v zástavbě, patrový, přízemí roubené, na kamenné podezdívce, která vyrovnává terén. Patro hrázděné, podél průčelní okapové stěny bedněná pavlač s profilovými sloupky, podepřená podstávkou. Všechny vnitřní prostory upraveny k obývání. Dřevěné štíty zkoseny valbičkami, svisle členěny lištami. Přední štít má horní část mírně předsunutou, oddělenou vodorovnou římsou s profilovanou lištou, zadní je členěn vodorovně profilovanou lištou. Do jednotlivých pater půdy zasklené orámované větráky. Střecha je sedlová, krytá eternitem. Štítové průčelí pětiosé, v patře čtyřosé, v průčelní okapové stěně v přízemí i patře tři okna do světnice, okénka a vstupy do síně, v přízemí okno do zadní světnice. Okna jsou šestitabulková, v přízemí orámovaná, s trojúhelníkovými nadokenními štíty, opatřená okenicemi. Dveře dřevěné. V zadní okapové stěně v přízemí okno do světnice, v patře druhotná okénka do bývalých komor. V zadní štítové stěně druhotný vchod do patra a dvě okénka. Roubení odkryté, spárované, sloupky hrázdění odkryté, výplně obíleny. Mezi přízemím a patrem ve štítovém průčelí profilovaná lišta, štítová stěna v přízemí zpevněna dvěma kleštinami.