venkovský dům

Z bývalého panského dvora (1686 v majetku broumovských benediktinů – dle ústní tradice údajně sloužil jako ovčín , součást sloupenského statku) sestávajícího ze tří samostatných budov ( severní a východní – chlévy a bydlení, jižní – stodola) na zhruba čtvercovém pozemku, zrušeného 1786 v rámci raabizace (kdy se stal centrem nově vzniklé vsi Chmelovice) a přestavěného ještě v průběhu 19. století se nejlépe dochovala východní budova s empirově členěnými fasádami (později upravovanými). Severní budova je silně poškozena přestavbou v 2.pol. 20. století a zejména nedávným požárem (destrukce střechy nad polovinou objektu). Stodola, nově vystavěná r. 1871, měla zajímavou typově pozdně klasicistní fasádu, zničenou necitlivou nástavbou v 60.letech 20.století s plochou sedlovou střechou. Mezi stodolou a východní budovou bývala zřejmě pilířová brána (zachováno torzo). Západní strana dvora bývala původně otevřená směrem k rybníčku, v 2. pol. 20. stol. byla uzavřena přízemní novostavbou s nízkou sedlovou eternitovou střechou. Východní budova Vysoká přízemní stavba obdélného protáhlého půdorysu, zděná převážně z cihel (obvodové zdivo a klenby), částečně z kamene (pilíře v patách klenebních pasů ve chlévech), omítaná, se sedlovou střechou krytou bobrovkami. Jižní část budovy (v rozsahu 4 os) je obytná, severní větší část tvoří bývalé chlévy. Exteriér: Jižní průčelí: původně trojosé, členěné slepými arkádami, ve střední ose byl přes zazděnou arkádu druhotně přizděn mohutný šikmý opěrný pilíř z pískovcových kvádrů, sahající až k úrovni římsy. Pilíře arkád mají v patě oblouků úzké římsy. Obě okna v osách postranních arkád jsou segmentová, dvoukřídlá, šestitabulková, špalety jsou mírně okoseny. V ploše štítu nad pilířem je osazen kamenný opatský znak s datací 1862. Štít člení dvě nevelká segmentová šestitabulková okna v mělké špaletě, po obvodu je lemován dvakrát odstupněným omítkovým pásem, který je nesen krátkými úseky korunní římsy, jež se sem zalamuje z podélných průčelí. Profilace římsy se zde nedochovala, lze ji odvodit z bočních částí. Ve vrcholu štítu nad okny je umístěna půlkruhová nika s profilovanou štukovou šambránou. Dvorní průčelí je opět členěno slepými arkádami s půlkruhovými záklenky na pilířích s římsovými hlavicemi, soklem a profilovanou korunní římsou. Obytná část v rozsahu tří os od jihu má ve slepých arkádách dvě dvojkřídlá segmentová šestitabulková okna v mělké špaletě s okoseným nárožím a předstupujícím cihelným parapetem. Vstupní dveře jsou dřevěné, výplňové, dvojkřídlé se segmentovým neděleným nadsvětlíkem, s dochovanou profilací výplní, dobovým kováním, klikou se lví hlavičkou, krabicovým zámkem a zástrčí. V sousední arkádě nalevo (v části přestavěné na kuchyni) je zachováno kamenné ostění vstupu se segmentovým nadpražím, do kterého bylo později vsazeno okno. Do chlévů vedou dnes tři vstupy s novodobými nevhodnými vraty. Okenní křídla jsou nová, osazena v původním místě v mělké okosené špaletě, s předstupujícím cihelným parapetem. Na otlučené fasádě je dosud zachován v severní části úsek profilované římsy i římsy pilíře arkády. V posledních třech osách jsou nepůvodní okna a plechová vrata. Přesah střechy nad úzkým chodníčkem kolem chlévů nesou konce krokví s ozdobně vyřezávaným zakončením. Ve střeše nad chlévy jsou novodobé vysoké pultové nákladní vikýře. Vedle stodoly dochováno torzo brány – jeden zděný pilíř s železným okem pro uchycení vrat, krytý profilovanou kamennou krycí deskou (pískovec). Vedle torzo ohradní zdi s pilířky, s korunou ze spádovaných cihel.