venkovský dům

Chalupa tradiční trojdílné dispozice čp. 55 stojí volně (mimo ostatní zástavbu) na SV okraji vesnice. Jedná se o přízemní, převážně roubený objekt (střední část mezi síní a zadní komorou je zděná) obdélného půdorysu se sedlovou střechou krytou lepenkou, orientovaný přibližně ve směru V-Z. Hlavní průčelí (se svisle bedněným štítem s laťováním) s jednou okenní osou se obrací směrem do vsi (k Z). Roubení přední části domu (poslední dva trámy přesahující nároží jsou ukončeny hrubou profilací) sedí na zvýšené kamenné podezdívce, pod kterou se nachází sklep. Podél celého obytného traktu na J straně domu s hlavními vstupy se táhne dřevěná teráska vyrovnávající svažitý terén. Za zadní komorou, na podélnou osu chalupy, přiléhá roubená hospodářská část - chlév. Původní šestitabulková okna (dochováno u zadní roubené komory) jsou nahrazena okny dvoukřídlými. Okno v Z štítovém průčelí si uchovalo trámové zárubně s profilovanou nadokenní římsou. Dále jsou dochované dva zděné omítané komíny ukončené odstupněnými hlavicemi (s hranolovými římsami).